Wednesday, July 22, 2015

"...és igen, nagyon megimádtam a batikot! "




2012 óta tartok nyári batik tábort az otthonunkban. A tábort mindig kiállítással zárjuk. Idén július 13-17. között volt ez az alkalom. 2012 óta batik szakkört is tartok egész tanévben az "Alkotó Gyermekműhely"Magyar-Angol Kéttannyelvű Iskolában ahová a gyerekeink is járnak, ennek látványos eredményeiről itt olvashattok.
A "házi tábor"alkalmával saját műhelyem előtt, a kertemben alkotnak a hozzám érkező gyerekek, de az öt nap folyamán övék a műhelyem, a teraszom és szinte az egész házunk is... 



 Nagyjából tizenöt gyerekkel, héttől tizennégy évesekig vállalom a tábort, hogy odafigyelhessek mindenkire és egy családias hangulatú, spontán baráti társaság alakulhasson ki. Ez a korosztály már figyelmesen és könnyen sajátítja el a batikolás korántsem egyszerű fogásait, óvatosan bánik a viasszal és a festékekkel, jó az eszközhasználatuk is. Ugyanakkor gyermeki fantáziájukat még szabadon, gátlások nélkül képesek adaptálni az adott művekbe, bátran merítenek emlékeikből, álmaikból, olvasmányaikból, melyeket megosztanak velem.




  
Mindig megkérdezem a gyerekeket , hogy szeretnének-e témát kapni tőlem, vagy rajzolják azt, ami eszükbe jut. Ők többnyire szabadságot kérnek és én megadom nekik, miközben a háttérből finoman irányítom őket. Ha valakinek megerősítésre van szüksége akkor segítek akár a témaválasztásban, akár a már begyakorolt technika pontos elsajátításában. Az elmélyült munka során, a beszélgetéseink alatt a gyerekek lelazulnak, megnyílnak, feszültségeiktől megszabadulnak és tapasztalatom szerint felszabadulva, sikerekkel telve és boldogan távoznak. Az "első fecskékből" egyre többen térnek vissza hozzám évről-évre.
Öt emlékezetes, élményekkel és kemény munkával teli munkanap után jólesik megcsodálni az elkészült munkákat, a teraszon rendezett mini-tárlatunkon.







S hogy miként érezték magukat itt, a nyári batiktáborban a fiatal művészpalánták, azt az egyik résztvevő kislány őszinte fogalmazása tartalmazza:



Szeretettel várok minden érdeklődőt a következő táboromba, de igény szerint magam is szívesen tartok workshopokat ott, ahol arra igény mutatkozik.
A következő posztban saját műhelyem hangulatát járjuk körül, addig is várunk a galéria facebook oldalán. Köszönjük a poszt megosztását!

 

No comments:

Post a Comment