Thursday, August 27, 2015

Maja misztikum, éjjel és nappal...


Az idén tizedszer is megrendezésre kerülő "Szentendre éjjel-nappal nyitva" kultúrális és gasztronómiai fesztivál alkalmával (aug. 28-3o) a mi galériánk is nyitva áll minden érdeklődő előtt, legyen az akár éjszakai bagoly... Ezért aki elmulasztotta megtekinteni legfrisebb "Maja misztikum" című tárlatomat, az most még bepótolhatja hétvégén este 8-ig. A látványos anyag megnyitója sem volt hétköznapi esemény, köszönöm, hogy annyian eljöttetek!A szívemhez nagyon közel álló maja tematika szintén egy emlékezetes utazási élményből született. Miután családommal Mexikóban a Chitzen Itza-i és Coba-i romoknál jártunk , ami magyarul megjelent erről a népről és kultúráról, szinte mindent elolvastam. De a legszebb élmények maja mesterem, Victor Javier Rivas Palomo mellett, a közös műhelymunka során értek. Ennek a tanulási folyamatnak és kultúrális-művészeti kooperációnak az eredményét láthatjátok a színes batikokon.


S most pár szó a képeken látható motívumokról, a teljesség igénye nélkül.

Jaguár: A Maja királyok és előkelők többfajta jaguár öltözéket viseltek: szőrmét, fejdíszt és nyakláncot is, hogy tekintélyüket érzékeltessék. Kedvenc motívum volt a Maja harcosok pajzsán is, mivel hadistennek gondolták. A képen lévő ábrázolás Cichén Itzából származik:


Tz'akbu Ajaw úrnő: ez az ábrázolás Palenque palotatáblájáról származik 721-ből, melyen átnyújtja a háborút jelképező tűzkövet és pajzsot II. K' inich K'an Yoy Chitamnak, második fiának.


Kakaóisten c. batikképem 2o14-ben a párizsi Louvre-ban volt kiállítva.
Érdekesség, hogy Belizben egy kis szigeten egy kakaó boltban találtam a képeslapot ,amit a maja mesterem Victor Javier Rivas Palomo festett.Áldozás: ez az ábrázolás Palenque Naptemplomából származik 692-ből. II. K'inich Kan Bahlam (sugárzó kígyó jaguár) király áldoz gyerekként és felnőtt férfiként a napszimbólumnak Chaak isten jáde figurájával.Ég Xul: Maja király, aki 785-ben került trónra Quiriguá városban,kizárólag monolit zoomorfokat készíttetett, ezek a maja szobrászat remekművei. Keresztbe tett lábbal,kezében pajzzsal és K'awiil jogarral ücsörög, királyi testtartásban.
A kiállítás többi képének legendáját, születésének történetét elmesélem nektek személyesen, ha találkozunk a galériában. Szeretettel várlak! 

No comments:

Post a Comment