Tuesday, August 4, 2015

Galéria születik, avagy hogyan nyomtuk le Hellokittyt



Melyik művész ne álmodozna saját galériáról, ahol nem csak legfrissebb munkáit láthatja a közönség, de mód nyílik vendégművészek, hazai és külhoni alkotók meghívására, s ahol a kiállításmegnyitók egyben kellemes társasági események, összművészeti dzsemborik, baráti találkozások színterei...? Így voltam ezzel a vágyálommal én is! Galériám születése mégis férjem, Zsiga érdeme, aki megunta, hogy állandóan költöznie kellett saját tervezőirodájával albérleteből-albérletbe, így végleges,állandó megoldás után nézett városunkben, Szentendrén.



A szóban forgó ház-harmad szerencsére két utcára is nyílt, s ez adta az ötletet, hogy két, jól szeparálható részre osztjuk és lesz egy galéria is az iroda mellett. Az erősen lepukkant épületben egy kínai bolt és egy Hello Kitty üzlet volt itt, ami valljuk be elég távol esett a galériákkal, elegáns boltokkal  és cukrászdákkal teli Dumtsa Jenő utca hangulatától, mely a festők városának igazi arculatát hivatott megmutatni. Nyaranta itt található a Dumtsa korzó forgataga is, ami szintén egyik különleges vonzereje a régiónak.
Tehát 2013 januárjában elkezdtük lenyomni a szörnyűséges hellokittyt, azaz megkezdtük az ingatlanrész felújítását, engedélyezését, kivitelezését, mely az épület kora és a hazai bürokrácia miatt távolról sem volt egyszerű folyamat. A képek a kezdeti állapotról készültek:




 2013. októberében tartottuk a Galéria megnyitóját a Művészetek csókja c. kiállítási anyaggal, mely azóta országos vándorútját járja. A látványos felújításban több kiváló mesterember és művész is részt vett. Borsódy Eszter keramikus, illusztrátor készítette a Galéria csodaszép címtábláját (Ur Eleonóra Batik felirattal), Kerezsi Vince volt a kivitelező, Hegybíró Dani díszítőfestőnek köszönhetjük az enteriőr rendhagyó falfelületeit.



Büszkén elmondhatom, hogy az azóta lezajlott időszak alatt, az eddig megrendezett kiállításaim során a galéria igazi találkozóhellyé vált! A megnyitókon még az utcán és a belső udvarban is szorosan állnak a barátok és ismeretlenek, akik pezsgőspohárral a kézben beszélgetnek egymással, ismerkednek a hellyel. Íme egy kis ízelítő a legutóbbi alkalomról, a Maja misztikum tárlat megnyitójáról. A képeken az elkészült galéria, a jelenlegi kiállítási anyaggal (melynek létrejöttéről majd részletesen mesélek):







Majd a zsúfolt megnyitók után sok vendégem a hétköznapokban is visszatér a galériába, hogy alaposan szemügyre vegyék a batikképeimet és elgondolkozzanak azon, hogy mutatna ez a műfaj saját otthonukban... Erről szól majd a következő poszt, melyre visszavárunk! Addig is legyél a vendégünk személyesen a Dumtsa korzón, vagy a galéria facebook közösségében. Köszönjük a megosztást!


3 comments: