Tuesday, July 7, 2015

Batik és a gyerekek


Egy alkotó ember életében természetes dolog, hogy egész családja észrevétlenül "belekeveredik a folyamatba", azaz részesei lesznek az előkészületnek, az anyagok beszerzésének, az ötletelésnek, az alkotói válságnak, a flow-állapotnak, majd a művek megszületésének is. Ez egyrészt kreatívvá teszi a famíliát, másrészt kellő türelmet kíván tőlük.. Mióta életem részévé vált a művészetem, saját gyermekeimnek is természetes a folytonos alkotás: rajz, festés, agyagozás, varrás és persze a BATIK! 
Általuk jöttem rá, milyen felemelő érzés a kicsiknek átadni a tudást, adaptálni számukra egy bonyolult technikai folyamatot és bízni megérzéseikben és végtelen képzeletükben. 






Gyerekeknek 2010-ben tartottam először workshopot Fóton, Milán fiam iskolájában a képzőművészeti tagozatosoknak. Majd még ebben az évben Tuzséron következett egy batik tábor a Kárpát-medencei kézműves és hagyományápoló tábor keretein belül, melyen  külföldön élő magyar gyerekek is részt vettek. 
2012 óta batik szakkört is tartok egész tanévben a szentendrei  "Alkotó Gyermekműhely" Magyar- Angol Kéttannyelvű Iskolában, ahová saját gyerekeink is járnak. Idén nyáron az iskola tanulóinak alkotásaiból nyílt kiállítás a szentendrei moziban, mely önmagában is nagyon hangulatos miliő.









Öröm volt látni a falakat borító színpompás batikolt textiliákat, melyeken a résztvevő gyerekek szabadon szárnyaló gondolatait és kézügyességét  egyszerre csodálhattuk meg. Műveikben többen ötvözték a batik, a rajz és a tűzzománc kurzuson szerzett tudásukat. A megnyitóról a helyi média is tudósított, benne Milán fiam is nyilatkozik (6.30-11.00 percnél)












  
2012 óta tartok batik nyári batik táborokat az otthonunkban, melyet mindig kiállítással zárunk. Idén július 13-17-ig lesz a tábor, a következő posztban erről mesélek. Ha tetszett amit olvastál, csatlakozz a galéria facebook oldalához. Köszönjük a megosztást!


No comments:

Post a Comment