Wednesday, January 20, 2016

Színekkel melegszem

Kiállítás megnyitóim és workshopjaim alkalmával, vagy a posztokban szereplő fotóim kapcsán sokan kérdeztek kedvenc ruháim felől... Szinte mindegyikőtöknek tetszik, hogy hétköznap is élénk színeket, hangsúlyos mintákat, nőies ruhákat hordok, melyeket harmonizáló kiegészítőkkel - hajdíszek, kalapok, sálak - gazdagítok. Egyesek "bátornak", sőt "merésznek" tartanak a tarka viseletek miatt, hiszen a hazai öltözködési szokások - főleg a téli időszakban - merőben mások, sajnos... Pedig ha tudnátok, milyen hatással vannak az ember közérzetére, lelkére, hétköznapjaira, sőt kapcsolataira ezek a természetből fakadó színek, amikkel körülveszem magam és környezetem...akkor ti is sutba dobnátok a fekete rucikat!


 Amióta egy szakértő segítségével "hivatalosan" is megtudtam, hogy az évszakokon alapuló színelmélet szerint TAVASZ-típus vagyok, számomra beigazolódott, hogy az addig általam ösztönösen használt tónusokat nem véletlenül válogattam saját ruhatáramba. Minthogy az sem véletlen, hogy családi utazásaink során minden alkalommal teljesen lenyűgöz a mediterrán nők természetközeli, hagyománytisztelő és rendkívül nőies öltözködési stílusa, melyet több festményemen viszontláthattok:


Ilyenkor nem mulasztjuk el, hogy mi is felpróbáljuk és haza is hozzuk a helyspecifikus népviseletet, vagy olyan tervezői darabokat, melynek motívumai az adott népművészetből táplálkoznak. Hazai alkalmakkor - pl. az Indonéz nagykövetség kiállításán és workshopján - is szívesen viselem a Bali szigetén vásárolt tradícionális virágmintákkal batikolt selyem sarongot, melyet toppal és rózsaszín csipke felsővel hordok.



  
 Hasonlóan kedves darabom az a kézzel hímzett mexikói blézer, mely ugyan egy modern tervezői ruha, de színeiben és organikus mintáiban a helyi népviseletre hajaz. Fekete nadrággal, szoknyával hordom és színben illeszkedő virágokat választok hozzá, mely szintén természetes kiegészítője a természeti népek viseletének. Legutóbbi kiállítás megnyitómon és a párizsi Salon Art Shoppingon is ezt viseltem.

Példaképem, Frida Kahlo nem csak művészetében, de öltözködésében is gyakran megihlet. Volt szerencsém ellátogatni az otthonába, ahol egyik kedvenc Desigual ruhámban voltam.


Amikor itthon vásárolok ruhát magamnak, igyekszem felkutatni azt az egyszerre nőies és természetes, kissé feltűnő ugyanakkor kényelmesen hordható vonalat, amit az egzotikus ruháimban is szeretek. Van ruhám Tóth Boritól és Somody Beától , Bagdi Katától is akik az Art6 üzlet tulajdonosai. A képen a hímzett derekú fekete szoknyáját viselem indonéz barátnőm társaságában.

 Németh Anikó divattervező "Manier" márkanevű, jelmezszerű kollekcióiból szinte mindegyiket örökbe fogadnám. Egyetértek vele abban, hogy az öltözködés egy játék - a színekkel, anyagokkal és önmagunkkal - mely megszínesíti a hétköznapokat.
Ez a tüll alsószoknyás, virágos-angyalos selyemruha is tőle származik, melyhez magam kerestem szőrme gallért egy turkálóban, ahol mindig vár rám valami filléres-stílusos meglepetés.
Imádom a kalapokat is! A szoknyák mellett szívügyem, hogy újra hordjanak a nők a ruhájukhoz illő kalapot. Ajánlom mindenkinek Baranyai Ildikó barátnőm és alkotótársam különleges "Ilda-nemez" márkájú nemezsáljait és fejfedőit, melyekből nekem négy darab gazdagítja ruhatáram.



 De nem csak alkalmakkor, hanem a hétköznapokban is gyakran láthattok organikus mintázatú szoknyákban, amikhez tavasz-színű felsőket, rövid dzsekiket hordok. Anyaguk lehet eltérő, de a fontos, hogy a színek "jóba legyenek" egymással. Legyen az barackrózsaszín, lazacpiros, violaszín, vízeskék, mohazöld, élénk terrakotta, krémsárga: a tavaszi erdők-mezők-kertek összes árnyalata jöhet! Gyakran elég egy kendő, egy tunika, egy apró kiegészítő, hogy az egyszerű munkaruha is jó kedvre derítsen engem és másokat is.





Remélem Titeket is inspirálnak a fenti képek és az öltözködési stílus, amit képviselek. Könnyű kitalálni, hogy a színek, tónusok és motívumok mind-mind a művészetemből, a tradícionális batikból származnak és természetesen visszaköszönnek festményeimben is. Várom jeletkezésetek a havi rendszerességgel tartandó workshopokra, melyeken minderről személyesen beszélgetünk és közben ti magatok is elkészíthetitek saját színpompás műveiteket. A következő, tavaszváró öltözködési posztban az esküvői ruhákról és a selyemfestésről lesz szó és kép. Ha tetszett amit olvastál, kérlek oszd meg barátaiddal és invitáld őket a galéria facebook közösségébe!











No comments:

Post a Comment